03 април 2008

Социален технолог?

Вчера присъствах на доста странен разговор между историк и генетици. Възрастна дама, доцент, историк, редактор на Н-ското списание, се опитваше да разбере възможностите за проследяване на произхода на хората чрез ДНК анализ. За страничния слушател разговора беше доста скучен. Не, нека сме искрени и да си кажем направо, че на момента беше направо дебилен (от професионална и не само гледна точка), за това си запълвах времето като придремвах (поради липса на мухи за броене)! Един коментар на въпросната дама обаче ме накара да отворя широко очи и да наостря уши! Тя попита какъв е смисъла на всички генетични изследвания на произхода на хората като за пример даде това на National geographic и "може ли тази информация да бъде полезна на социалните технолози, за да разберат какъв е характера и манталитета на даден народ?". Социални технолози? Има ли такива хора и каква би трябвало да правят? Хитлер ли ги е измислил? Наистина ли един интелигентен човек, доцент, ИСТОРИК, смята, че е възможно да се направи общо описание на поведението и начина на мислене на цял един народ на база наследствената информация на представителите му?

Та седя аз от вчера и мисля. Представям си, че от генетична гледна точка няма разлика в моя начин на мислене и моя мироглед и този на дебеловратото борче с ланци или неговата чалга мутреса и се чудя каква полза биха извлекли от тази информация социалните технолози?


П.С. И не, преди да попита някой ще кажа, че Н-ското списание не е списание "Феномен"!

5 коментара:

almaak каза...

за социален инженер бях чувал, ама за технолог... може и такова животно да има ;-) кой го знае!?

ти трябваше да подметнеш примера за еднояйчните близнаци, за да объркаш спорещите ;-)

пп. за борчето не си права. пътят е важен, пътят! ако не вярваш питай експерта. апропо еволюцията, тя е само описание на някакъв феномен, а не колективно съзнание (тук те цитирам по памет) хихихи ;-)

Стоян Христов каза...

Говори "експерта"!:)))
Хм, ако се обърнем към инженерната аналогия, тя може и да обясни някои неща.
Например, когато човек завърши за машинен инженер, има две възможности какво да работи "по специалността" си - от него може да излезе или конструктор, или технолог. Така че щом има сведения, че в природата се срещат социални инженери на свобода, току-виж се намерило логично оправдание и за съществуването на такива конструктори и технолози.
Не казвам, че съм съгласен, или че го оправдавам, но неведоми са пътищата на еволюцията - най-добрия приятел на човека.;)

Магарето каза...

Шшшт! Експертът каза!
;-)
Така погледнато, ако човек разбие нещата на малки парченца и ги разгледа едно по едно (четох, че този метод в математиката се наричал методът на грубата сила), всичко наистина пасва. А ако намесим и еволюцията, както е направил експертът, отпада нуждата да търсим "полза" за нас самите от присъствието на социални технолози. От чисто еволюционна гледна точка обаче (и при положение, че се придържаме към "инженерната аналогия"), каква би била ползата за един инженер да се преориентира към нишата на социалната технология? ;-) Или иначе казано - да не би да обмисляш бъдещата си кариера? :-P

Стоян Христов каза...

Кариера засега за мен е обидна дума.:) Просто имам желание с инженерни методи да управлявам не неживата материя, а навалицата. Ако може като хоби.:)

Магарето каза...

Ооо, веднага се изказвам насърчително, а в замяна очаквам да споделиш твоите изпитани съвети за оцеляване в тълпата ;-)