26 януари 2010

На пазар

Напоследък, пазаруването на манджа взе да става много трудно! Толкова много неща трябва да прочетеш и порвериш по опаковките, че обиколките между щандовете се протооочват, протоочват...

Тъкмо разреших въпроса с яйцата (само един вид яйца в кварталните магазини са от подово отглеждани кокошки и на тях пише МИЗИЯ с големи букви, което осигурява по-висока скорост при откриването им) и възникна нов проблем - боба! Особено големи ядове ми създаде въпросният фасул преди Коледа. Така де, как ще седнем на трапезата на Бъдни вечер без порядъчна доза от него!?!

А из магазините боб, боб, боб - десетки видове опаковки и разфасовки, всички с етикети от рода на "Добруджански боб", "Традиоционен боб", "Български боб"... За мое облекчение на гърба на повечето дори има "традиционни български" рецепти за приготвянето му, в комплект с обяснения за неговото значение за българската кухня. Само дето не разбрах защо "добруджанския" боб идва от Полша, "българския" от Китай, а "традиционния" от Канада? Особено голям интерес предизвикаха у мен пакетите с боб от Казахстан и Чили... И не само интерес, ами и силен пристъп на национална гордост! Може по някакво нещастно стечение на историческите обстоятелства България вече да не е страна на три морета, но пък отглежда боб на поне 3 континента! И все пак, колко магазина трябва да обиколя за да намеря все пак български "Български боб"?

3 коментара:

Анонимен каза...

За щастие все още се намира и български боб.

Кофтито е, че наистина отива много време докато го откриеш.

След 10 минути взиране в натписите по пакетите с боб открих, че няколко фирми предлагат едновремено канадски, полски и български боб:-)

Горан

Магарето каза...

Само дето не знам дали има разлика в боба или само в надписите по опаковките ;-)
И все пак не ми се връзват надписите "Добруджански боб" и "Произход: Канада"...

almaak каза...

това всичкото си има разумно обяснение - 518 години по-късно родината на боба най-накрая излезе на яве. ще рече, не е случаен факта, че добруджанския боб се гледа в Канада.

без връзка с темата:
по-миналата година посадихме 100 декара картофи, Колорадският бръмбар ги изяде. миналата година посадихме 250 декара картофи и Колорадският бръмбар пак ги изяде. тази година ще засадим 500 декара, да се затъкне бръмбара му с бръмбар, дано!